Muzeul Judeţean Mureş
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor 2012
Adresă: Tîrgu Mureş, str. Mărăşti, nr. 8/A, jud. Mureş
Locaţii:
Muzeul de Arheologie, Cetatea Medievală şi Palatul Culturii, Str. Enescu nr. 2, Tîrgu Mureş
Muzeul de Artă, Palatul Culturii, Str. George Enescu nr. 2, Tîrgu Mureş
Laboratorul de Restaurare – Conservare, Str. Mărăşti nr. 8A, Tîrgu Mureş
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Piaţa Trandafirilor nr 11, Tîrgu Mureş
Muzeul de Istorie, Palatul Culturii, Str. Enescu nr. 2, Tîrgu Mureş
Muzeul de Ştiinţele Naturii, Str. Horea nr 24, Tîrgu Mureş
Telefon: 0265225634, 0365430021
muzeumures@gmail.com
www.muzeumures.ro
Acces gratuit
Muzeul Judeţean Mureş sărbătoreşte pentru a 7-a oară Noaptea Muzeelor. Muzeul de Artă, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Istorie, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Laboratorul de Conservare - Restaurare oferă târgumureşenilor vernisaje de expoziţii, o lansare de carte, ateliere de lucru pentru orice vârstă, concursuri, proiecţii 3D, voie bună şi, în final, o TOMBOLĂ. Premiile vor consta în albume de artă, de fotografie etnografică, cataloage ale expoziţiilor, bilete gratuite de vizitare a muzeelor sau de participare la activităţi.
Parteneri: Consiliul Judeţean Mureş, Primăria Tg. Mureş, Radio Tg.Mureş, Televiziunea Tg. Mureş, Salvamont Mureş, Societatea Carpatină Mureşeană, Szcéna
Muzeul de Arheologie
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor
Program Noaptea Muzeelor: 13.00 – 2.00
Telefon: 0265 263.960, 0265 225.634, 0365.430021
muzeumures@gmail.com
Dacii în era virtuală - vom „naviga”, cu tehnologia 3D, prin impresionantele cetăţi dacice de la Blidaru, Costeşti şi Luncani Piatra Roşie, transpunându-ne în rolul locuitorilor de acum două mii de ani, apoi descoperim o metodă inedită de prelucrare a materialelor arheologice prin scanarea tridimensională, in situ.
Școala Arheologică – „Şantierul” arheologic are 2 locuri de joacă, cu jucării ascunse în nisip, astfel încât micii arheologi să savureze plăcerea unor descoperiri speciale.
„Gepizii – războinici şi artizani” - expoziţia cuprinde peste 300 de piese gepidice din diferite materiale, din colecţiile mai multor muzee şi institute de cercetare. Unele dintre acestea reprezintă apariţii inedite într-un circuit expoziţional.
Parteneri: Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul Judeţean Satu Mare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Sabiona Elen SRL, Marosvásárhely Kulturális Központ
Muzeul de Artă
Titlu eveniment: Redescoperirea muzeului prin puzzle
Program Noaptea Muzeelor: 9.00 – 2.00
Telefon: 0365 453.968, 0365 453.967
artamuzeu@yahoo.com
În cadrul activităţii „Redescoperirea muzeului prin puzzle”, Muzeul de Artă îşi propune să aducă publicul mai aproape de înţelegerea lucrărilor expuse prin realizarea unor ateliere de puzzle pe categorii de vârstă şi pe grade de dificultate. Aceste puzzle-uri sunt reproduceri ale câtorva dintre cele mai celebre lucrări expuse în cele două galerii: Galeria de artă românească modernă şi Galeria de artă clasică maghiară. Pe măsură ce piesele sunt găsite şi potrivite, se poate confrunta jocul de puzzle cu originalul expus.
Parteneri: Mediaexpert, Herlitz, Grafis Art, Texoptim, Romsprectra, Alm Grup
Laboratorul de Restaurare – Conservare
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor
Program Noaptea Muzeelor: 10.00 – 16.00
Telefon: 0745 855.210
restauraremures@yahoo.com
Atelierul de pictură pe faţă - copiii vor participa la un joc magic, se vor „transforma” ca prin minune în orice animal sau fiinţă fantastică doresc. Artiştii restauratori îi vor picta cu măiestrie, folosind culori speciale pentru piele.
Atelierul de modelaj - pe planşete, cu eboşoare şi argilă, copiii vor realiza, cu imaginaţie, ca în fiecare an, adevărate opere ale artei modelării.
Atelierul de mozaic - va pune la încercare răbdarea şi creativitatea copiilor mai mari (de la 8 ani în sus). Se vor oferi imagini-model pentru reconstituire și copiii vor realiza minuţioase compoziţii din pietricele colorate, lipite pe suporturi din lemn sau sticlă.
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor
Program Noaptea Muzeelor: 13.00 – 02.00
Telefon: 0265 250.169, 0365 440.427
muzeuetnomures@yahoo.com
Atelier demonstrativ - confecţionarea instrumentelor muzicale tradiţionale, atelier organizat pentru cunoaşterea instrumentelor muzicale tradiţionale în care sunt implicate şi anumite cunoştinţe din domeniul acusticii muzicale;
Expoziţie şi Practică Muzicală - exemplificări ale manierelor de cântat.
Atelier de olărit – ateliere demonstrative realizate de familia Ilyes din Corund.
Expoziţia de fotografie etnografică: „Chipul satului care nu se uită” ne provoacă la reconstituirea memoriei satului transilvan de odinioară.
Prezentarea albumului fotografic „Un secol de istorie locală în imagini”.
Parteneri: Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Muzică - consilier ştiinţific prof. univ. dr. Ovidiu Papană, Universitatea de Arte din Târgu-Mureş - lect. univ. dr. Ramona Preja, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş , Familia Ilyes , Corund, Instituţia Prefectului Mureş, Biblioteca Judeţeană Mureş, Fotoklub Târgu-Mureş, coordonator Both Gyula, Erdelyi TV
Muzeul de Istorie
Titlu eveniment: Noaptea muzeelor
Program Noaptea Muzeelor: 13.00 – 02.00
Telefon: 0365 430.021, 0265 225.634
panavirgil@yahoo.com
Expoziţie „Simbolul crucii”- cu bogate reprezentări în formă de cruce din diferite civilizaţii ale lumii: din cultura Egiptului, civilizaţia Japoniei, religia Chinei, a Ţărilor Scandinave şi cea mai bogat reprezentată, crucea în simbolistica creştină.
Lansare de carte „Un moţ primar la Târgu-Mureş. Emil Aurel Dandea” de Virgil Pană
Ineditul acestei lucrări este susţinerea afirmaţiilor din text cu documente foto-documentare de epocă, preluate din voluminosul album realizat cu ocazia manifestării de amploare, desfăşurată în anul 1936, „Luna Târgumureşului”, o trecere în revistă a înfăptuirilor din cei opt ani ai administraţiei româneşti.
Parteneri: Brutaria Eldi S.A., Vinoteca Bach
Muzeul de Ştiinţele Naturii
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor
Program Noaptea Muzeelor: 13.00 – 02.00
Telefon: 0365 430.390, 0365 882.454
muzeu_stn_ms@yahoo.com
Atelierul de creaţie „Face painting”: realizare de picturi direct pe feţele copiilor
Atelierul pedagogic „Jocul de-a dinozaurii”: săpături paleontologice; „lupte” între diferite specii de dinozauri, carnavalul dinozaurilor (finalizat cu premierea celui mai reuşit costum de dinozaur).
Atelierul „Quilt-ul fermecat”: picturi pe pânză albă (care vor fi reunite sub forma unui quilt) cu aspecte din natură sau cu aspecte din dioramele din expoziţia de bază a muzeului.
Expoziţia de desene, picturi şi colaje (în cadrul Concursului Naţional Online „Din lumea celor care nu cuvântă” - ediţia a III-a): desene, picturi şi colaje reprezentând aspecte din viaţa animalelor
Parteneri: Asociaţia Umanitară „Pentru un zâmbet de copil”, Tîrgu-Mureş, Biblioteca Judeţeană Mureş, Florăria „Tulipa”, Tîrgu-Mureş, Colegiul Naţional „Unirea” Tîrgu-Mureş, Gimnaziul „Liviu Rebreanu” Tîrgu-Mureş, Şcoala Generală nr. 7 Tîrgu-Mureş