Translate

joi, 23 decembrie 2010

Crăciun 2010


Solemnitatea Naşterii lui Cristos , Dumnezeu - făcut om pentru mântuirrea noastră , ne dă ocazia să gustăm pacea divină.

În Pruncul din Betleem găsim pacea pe care o doreşte inima noastră , lumina de care are nevoie inima noastră, curajul pe care îl caută voinţa noastră .

În momentul în care îl primim pe Fiul lui Dumnezeu , toate aceste daruri se revarsă în viaţa noastră.

Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului să ne deschidă întreaga fiinţă spre Dumnezeu , lăsându-se călăuzită de Cel ce singur este lumina şi curajul nostru, pacea şi mântuirea noastră .

Să aveţi parte de un Sfânt Crăciun binecuvântat de Domnul !



* Activităţi incluse în cadrul Proiectului Etwinning Let me present you my country

miercuri, 22 decembrie 2010

Naşterea Domnului nost

Crăciunul e aproape...Zvon de colinde străbate uliţele satului...Grupuri de colindători intonează imnuri de mărire a Naşterii pruncului Isus în ieslea sufletelor noastre.
Tradiţionalul acestor cântece arhaice, izvorâte din curăţia sufletului plămădit din lutul gliei strămoşeşti nu trebuie lăsat să se stingă în vâltoarea clipelor prezentului , parcă prea grăbit în goana spre un alt fel de viitor.

De aceea, ideea proiectului demarat cu Muzeul Etnografic este lăudabilă, aducând lângă noi atmosfera satului tradiţional din vremea sărbătorilor de iarnă, plin de înfiorarea pregătirilor şi păstrarea autenticului .

Cele trei clase participante au vizitat secţiile muzeului , au urmărit modul de realizare a Stelei şi a măştilor , iar apoi au colindat , vestind tuturor apropierea Crăciunului.

Curând se va lăsa cortina timpului şi peste anul 2010. În urmă-ne , au rămas amintirile unor pagini din devenirea unor suflete de copil , şi zvonurile cântecelor intonate pe scena vieţii .


Vă doresc tuturor să primiţi în inimile voastre bucuria Naşterii Mântuitorului .

Să vă bucuraţi alături de cei pe care-i purtaţi în suflet şi în gând de mulţimea harurilor revărsate asupra omenirii în această noapte sfântă.

În pace şi iubire pământul se-împresoară
Şi slove iscusite din cer mereu coboară
Cu roi de fluturi albi, Crăciunul iar soseşte
Iar pruncul , cu speranţă, în iesle odihneşte.

Cu toţii-n astă seară vom intona colinde
Speranţa înnoirii în suflet se aprinde
Şi-ai cerurilor îngeri în preajma ieslei cântă
Tresalte-a noastre inimi de Naşterea cea sfântă.


* Activităţi incluse în cadrul Proiectului Etwinning Let me presentyou my country

luni, 20 decembrie 2010

Succesele iernii



Acest sfârşit de săptămână a adus , în rândurile iubitorilor de sport ai comunităţii noastre , pe lângă bucuria calificării la etapa judeţeană a ONSS , ramura fotbal , şi mândria de a fi contemporani cu o generaţie de excepţie a handbalului feminin.

Această echipă minunată a reuşit să termine competiţia europeană pe a treia treaptă a clasamentului, învingând în finala mică chiar formaţia gazdă , Danemarca.

Puteţi viziona înregistrarea finalei mici , accesând linkul de mai jos

finala mică

şi alegând din lista Program overview ce va apărea , meciul România - Danemarca.

La sfârşitul finalei mari, puteţi urmări si festivitatea de premiere a competiţiei . Felicitări sportivelor noastre , şi mulţumiri pentru că ne-aţi făcut să fim mândri că suntem români.

Din nou pe podium

5 dintre colegii voştri au participat sâmbătă, 18 decembrie ,la o importantă competiţie sportivă . Sala de sport a Gimnaziului Liviu Rebreanu a găzduit etapa municipală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, ramura fotbal pentru învăţământul primar .

La startul competiţiei s-au aliniat 7 formaţii , repartizate, în urma tragerii la sorţi , în 2 grupe. Grupa 1 a fost formată din Şcoala Gen. nr.7 , Gimn. Al.I Cuza  , Şcoala Gen.nr. 2 şi Gimnaziul Europa .

Grupa a 2-a a fost formată din Gimnaziul Liviu Rebreanu , Gimnaziul Serafim Duicu şi Gimnaziul Romulus Guga.

Prima partidă am câştigat-o cu 5-0 (3-0 ) , golurile fiind înscrise de Dragoş Conţiu (2) , Emil Coroş , Marcel Chiorean şi Raul Neag.

A doua confruntare, cu formaţia de la Serafim Duicu,  am câştigat-o cu 3-0 , prin golurile lui Dragoş (2) şi Emil (1) .

Câştigând grupa a doua, am intrat în semifinală, cu echipa clasată pe locul al doilea în prima grupă, şi anume cea a Gimnaziului Alexandru Ioan Cuza. Echipa noastră s-a impus cu 3-0 (1-0) , înscriind prin Dragoş de 2 ori, şi Emil 1 dată.

Intram astfel în finală , unde urma să întâlnim învingătoarea din cealaltă semifinală, cea dintre Şcoala 7 şi Gimn. Romulus Guga .( scor 6-0 ) .

Meciul , aprig disputat , s-a încheiat la egalitate, 2-2 , trecându-se la executarea loviturilor de departajare. Abia dupa a 8-a serie de lovituri, balanţa s-a înclinat în favoarea celor de la Generală 7.
Le promitem încă de acum, că , la etapa judeţeană , ne vom lua revanşa în plan sportiv.

Lotul echipei noastre a fost alcătuit din:
Alex Boroş, Mihai Fărcaş şi Andrei Pavel (portari )
Andrei Opincar , Marcel Chiorean , Sebastian Matei , Sebastian Ştefan , Bella Kerestes ( fundaşi )
Dragoş Conţiu , Boti Pall (mijlocaşi)
Emil Coroş , Raul Neag ,Bogdan Blaga, David Sava, Arnold Asztalos, Darius Pop (atacanţi )
(antrenor : profesor Codruţ Morariu )

Felicitări tuturor , şi mult succes la etapa judeţeană din luna februarie.
Sărbătoarea Crăciunului să vă aducă sănătate deplină , alături de împlinirea tuturor dorinţelor în plan sportiv , pentru anul ce bate la uşă.

La colindat



Vineri,17.12 2010 , in generosul spatiu al Muzeului Etnografic , am participat la vernisajul expozitiei de pictura AMINTIRI DIN SAT
Autor TEODOR MORARU

Atasez mai jos programul si afisul manifestarii

"Pictura lui Teodor Moraru se încadrează în zona poveştii. Teodor Moraru îşi deapănă amintirile închipuindu-le pe pânză cu mult talent şi farmec. Artistul şi povestitorul Teodor Moraru nu a fost şi nu este un observator pasiv, el are un punct de vedere personal ca orice ţăran hâtru şi sfătos. Poveştile lui în culoare nu sunt numai înșiruiri de întâmplări, ci şi critici subtile la adresa societăţii. Lucrările sale sunt uneori pline de vervă, alteori nostalgice, de un lirism aparte. În tablourile sale, în culoare, povestitorul abordează autoportretele, portretele, temele biblice, bisericile, muncile câmpului, tradiţii, obiceiuri, ocupaţii şi povestiri hazlii.
Minunate poveşti, frumos povestite".
organizator: prof. Vasile Muresan

Alocuţiuni: Soos Zoltan - director
Pop Angela - sef de sectie
Vasile Mureşan - muzeograf

Ne vor colinda elevi de la Şcoala "Liviu Rebreanu", coordonaţi de prof. Codruţ Gabriel Morariu

Reintoarcerea in timp , intrarea in atmosfera Craciunului din lumea satului, cu nuci poleite, covrigi si mere au contribuit la reusita unei zile speciale din viata noastra, amintindu-ne de timpul special pe care il traim, acela de pregatire pentru Intampinarea Pruncului Isus in ieslea sufletelor noastre.

* Activităţi incluse în cadrul Proiectului Etwinning Let me present you my country

Pe unde radio



Marti, 14.12 .2010 , dupa recitalul de colinde sustinut la Primaria municipiului , am fost vizitati de Veronica Ilie, reporter si realizator al emisiunilor Hai-hui prin Europa , si Lumea Copiilor, difuzate la Radio Tg Mures .

Copiii au facut o calatorie spre atmosfera Craciunului , in ritm de colinde , amintindu-si de datinile si obiceiurile noastre din aceasta perioada speciala a anului.
Materialele realizate au fost difuzate in 17 si 19 decembrie pe undele postului regional.

* Activităţi incluse în cadrul Proiectului Etwinning Let me present you my country

Prima zapada


Bucuriile zapezii ...

duminică, 19 decembrie 2010

Orasul meu

Un popor care nu-si cunoaste istoria e ca un copil ce nu-si cunoaste parintii.

Va invit sa calatoriti , cu ajutorul imaginilor ,prin istoria recenta a orasului nostru , descoperind locuri si peisaje care sa ne faca mandri ca suntem targumureseni.

duminică, 5 decembrie 2010

Cântec de stea





Acest sfârşit de săptămână ne-a prilejuit întâlnirea specială cu decorul hibernal. La poalele muntelui Pietricica , am participat la două secţiuni ale Festivalului Naţional Cântec de stea , de unde , nu ne-am întors cu mâna goală.Locul 3 al podiumului , la secţiunea Colind , şi premiul special al Televiziunii din Piatra Neamţ , la secţiunea Muzică uşoară.

Echipa ce a contribuit la câştigarea acestor distincţii a fost formată din Sebastian Matei , Paul Cocan, Andreea Onocan , Alexandra Man ,Iulian Cosma , Ciprian Nicolici, Remus Mocean , Ioana Popa .



Dincolo de emoţiile primei apariţii pe scena unui festival naţional , frământările întâlnirii cu un decor de basm , au încununat o nouă etapă din drumul devenirii unor suflete de copil .


* Activităţi incluse în cadrul Proiectului Etwinning Let me present you my country

miercuri, 1 decembrie 2010

Artizanii Marii Uniri

În literatura de specialitate actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 este considerat certificatul de naştere al României moderne. La producerea lui au contribuit deopotrivã forţe progresiste din domeniile politicului, socialului, culturii şi religiei. Ca instituţie moralã, Biserica a contribuit decisiv la “plinirea vremii”.

Dorinţa ardelenilor de a se uni cu patria mamã a fost secularã, în condiţiile în care, deşi majoritari pe pãmântul transilvan, românii au fost consideraţi minoritari şi oropsiţi de toate guvernãrile austro-ungare. Nu-i de mirare în atari condiţii cã ideea uniaţiei i-a urmãrit pe tinerii studioşi ardeleni de cum începeau şcoala. Unul dintre ei, cu o traiectorie existenţialã de excepţie, a fost şi episcopul Iuliu Hossu, personalitate emblematicã sub aspectul moralitãţii, al credinţei în Hristos şi bisericã şi deopotrivã luptãtor neînfricat pentru fiinţa naţionalã şi identitatea românilor. Nãscut în Milaş, sat de câmpie ardelean, viitorul episcop are o genealogie extrem de lungã, în care personalitãţile ecleziastice au fost numeroase. Chiar acesta a fost şi motivul pentru care familia ar fi dorit sã-l îndrepte spre medicinã. Dar chemarea credinţei şi destinul au fãcut ca Iuliu Hossu sã îmbrãţişeze calea credinţei şi a adevãrului. Cum în Ardeal biserica dominantã era cea greco-catolicã, tânãrul ostaş al bisericii luptãtoare s-a dovedit un purtãtor de stindard al idealurilor unirii cu Roma. De precizat cã numele de familie al viitorului episcop a fost Lungu, dar, din cauza cerinţelor autoritãţilor, a fost nevoit sã accepte maghiarizarea lui în Hosszu. Prin bunica şi mama sa, episcopul a primit în vene sânge nobiliar de la familia Hossu de Mesteacãn şi Rãstoci. Dupã tatã, familia a dat, de asemenea, numeroşi preoţi rãspândiţi în tot Ardealul. NU puţini dintre ei au înclinat şi spre domeniul politicului, unii chiar fãcând concesiile necesare supravieţuirii spirituale într-un imperiu în care deznaţionalizarea era la ordinea zilei.

Apãrarea bisericii a fost o asumare permanentã a familiei Hossu. Pentru a reuşi, un antecesor al episcopului, protopopul Vasile Hossu, a devenit membru al Partidului Naţional Român. Astfel s-a reuşit menţinerea limbii române în liturghii şi şcolile confesionale româneşti. Un alt antecesor, episcopul Vasile, a şi militat pentru Biserica Românã Unitã şi pentru idealul unirii. Unchiul Viluc a fost cel care l-a îndreptat spre Colegiul Urbarian “De Propaganda Fide”. De acolo se întoarce “ucenic la Lugoj”, pentru a plãti, astfel, bursa primitã. Are astfel ocazia sã îl însoţeascã pe episcop în tot Ardealul, dar şi la întâlniri religioase internaţionale, acumulând o bogatã experienţã religioasã, politicã şi socialã.
Îi cunoaşte acum pe Iuliu Maniu din Bãdãcin, Alexandru Vaida Voievod din Olpret, Teodor Mihali din Dej, pe Ştefan Cicio Pop din Şigãu, pe dr. Petru Groza, stagiar în Lugoj şi alţi mari bãrbaţi care vor deveni piloni ai Marii Uniri. O altã experienţã este aceea de voluntar capelan în timpul rãzboiului. Acordã asistenţã spiritualã, medicalã şi socialã militarilor, vãduvelor de rãzboi şi orfanilor. Întors în ţarã de la Viena, dupã moartea episcopului Vasile de la Gherla, este propus de Vaida Voievod şi susţinut de Partidul Naţional ca episcop de Gherla. Cu toatã opoziţia “bãtrânilor”, a depus jurãmântul în faţa regelui Ungariei. Adoptã de la început vizitaţia canonicã în parohii, pregãtind poporul pentru marele act ce avea sã urmeze pe câmpia de la Alba Iulia. Numai jocul şanselor a fãcut sã nu devinã mitropolit la Arhieria Blajului. Îşi continuã însã lupta pentru marele ideal. La 1 Decembrie 1918, la restaurantul “Coroana” din Alba Iulia, îl va cunoaşte şi pe George Pop de Bãseşti, desemnat preşedinte al Marii Adunãri. Lui Iuliu Hossu i s-a dat sarcina sã prezinte rezoluţia Marii Adunãri Naţionale. A fost de faţã şi episcopul neunit Miron Cristea, care va face parte şi din delegaţia la Bucureşti, alãturi de Vasile Goldiş, Al. V. Voievod, Iuliu Hossu, George Pop de Bãseşti. În capitala României Mari au fost primiţi de Majestatea regalã şi de primul-ministru Ion I. C. Brãtianu. Probleme grele au trebuit rezolvate şi dupã unire. Reacţia ungurilor a fost vehementã. Unitãţi de secui au fãcut rãzmeriţe şi au împuşcat oameni nevinovaţi.
Zeci de preoţi şi enoriaşi au fost urmãriţi şi schingiuiţi. Au apãrut probleme şi fisuri şi între bisericã şi statul mãrit, şcolile confesionale trecând la stat, împreunã cu învãţãtorii şi averile lor. Biserica Unitã a fost deposedatã în acest fel de multe clejii şi pãduri. Adversitatea a fost puternicã şi din partea celor care împãrtãşeau ideologia comunisto-bolşevicã. Membru de drept în Marele Sfat Naţional Român, episcopul a participat la toate şedinţele acestuia, participând cu pasiune şi elocinţã la dezbateri. A contribuit la elaborarea Constituţiei României Mari, din 1923, în care stã scris “Biserica Creştinã Ortodoxã şi cea Greco-Catolicã sunt biserici româneşti”, deci biserici surori, aflate pe acelaşi picior de egalitate. Cã timpul a lucrat altfel în ce priveşte Biserica Greco-Catolicã Unitã cu Roma este altã poveste, care, din pãcate, se perpetueazã şi în zilele noastre. Iuliu Hossu s-a dovedit a fi vlãdicul tuturor, propovãduind mila creştineascã, credinţa, lucrarea cultural-patrioticã pentru conservarea valorilor naţionale. Chiar dacã nu a avut întotdeauna relaţiile cele mai cordiale cu Iuliu Maniu, episcopul Hossu i-a purtat o stimã deosebitã. Ideea care se desprinde dupã lectura cãrţii este cã episcopul Iuliu Hossu rãmâne una din personalitãţile proeminente ale Bisericii româneşti unite cu Roma, iar prin toatã viaţa sa a adus dovada cã România a avut personalitãţi remarcabile în momentele cheie ale istoriei. Una dintre ele a fost episcopul Unirii, Iuliu Hossu.
Valer Hossu - “Episcopul Iuliu - Sfântul Marii Uniri”,
Editura Napoca Star,
Cluj-Napoca, 2008
Iuliu Cardinal Hossu (n. 30 ianuarie 1885, Milaş, comitatul Bistriţa-Năsăud, d. 28 mai 1970, Bucureşti), a fost episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Alături de predecesorii săi, episcopul Iuliu Hossu a contribuit decisiv la unirea Transilvaniei cu ţara-mamă.
După terminarea primului război mondial, noua situaţie mondială favoriza formarea statelor naţionale. Prin urmare, românii din Transilvania, Banat şi Ungaria şi-au format organe politice proprii, aşteptând momentul prielnic înfăptuirii unirii politice cu România.

Audio: Interviu difuzat la Europa Liberă în 1970, cu puţin timp înainte de moartea Episcopului Iulian Hossu, aflat pe patul de suferinţă de la mânăstirea Căldăruşani.



La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, din încredinţarea Marelui Sfat al Naţiunii, noul episcop de Gherla, Iuliu Hossu, a vestit lumii Unirea tuturor românilor, prin citirea Declaraţiei de Unire.

"Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi toţi românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Ţara-Mamă, România. A biruit Dreptatea. Acesta-i ceasul dreptăţii lui Dumnezeu şi al răsplătirii Lui pentru suferinţele veacurilor purtate de un neam, cu credinţă în Dumnezeu şi cu nădejdea în dreptatea Lui", a spus Iuliu Cardinal Hossu.

"Pe cum ne vedeţi aici îmbrăţişaţi frăţeşte, aşa să rămână îmbrăţişaţi pe veci toţi fraţii români", a spus Iuliu Hossu după citirea declaraţiei.

În ziua următoare este ales în delegaţia celor patru membri, doi uniţi (Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voevod) şi doi ortodocşi (Miron Cristea, Vasile Goldiş) pentru a prezenta la Bucureşti, Regelui Ferdinand, hotărârile Adunării Naţionale. În calitate de senator de drept al României întregite, activitatea sa parlamentară a vizat probleme vitale ale ţării precum întărirea unităţii naţionale, apărarea integrităţii teritoriale, apărarea drepturilor şi libertăţilor Bisericii.