Translate

sâmbătă, 28 februarie 2009

Legenda mărţişorului

Un tril de pasăre măiastră,
Un ghiocel tremurător
Şi fluturi, stol spre bolta-albastră,
Ţi-i prind la piept, de Mărţişor...




Acum, în prag de primăvară, în simfonia culorilor purtate pe aripi de fluturi şi în clinchet de ghiocei,ni se aduce vestea renaşterii naturii prin micile mărţişoare purtate cu bucurie de fete. Mărţişorul nu ar mai fi ceea ce este dacă nu ar fi însoţit de şnuruleţul alb-roşu.

O tălmăcire a îngemănării acestor culori în simbolul primăverii o întâlnim în legenda de mai jos :



Legenda mărţişorului


La marginea unui sat trăiau într-o colibă sărăcăcioasă o femeie cu fiica ei. Ca să câştige pâinea de zi cu zi şi câţiva bănuţi, femeia se îndeletnicea cu torsul lânii pentru oamenii din sat. Dar tot ce câştiga dădea pe doctoriile pentru fata ei care era tare bolnavă.
Într-o zi, pe când torcea şi plângea de mila fiicei sale, femeia văzu o caleaşcă de foc trecând cu iuţeală dinspre pădure spre sat. Era Crăiasa Primăvară care, auzind-o, s-a oprit şi a întrebat-o de ce este aşa de necăjită. Aflând de boala copilei, Crăiasa a zis:
- Ţine caierul acesta de foc şi toarce-l firicel subţire, apoi leagă o fundiţă şi prinde-o de pieptul copilei. Puterile mele o vor trezi la viaţă, aşa cum se trezeşte la viaţă întreaga natură după trecerea mea.
Femeia mulţumi şi se apucă de lucru. Dar caierul îi ardea degetele şi-i era cu neputinţă să răsucească un firicel cât de mic. Începu să plângă cu lacrimi grele şi aproape că nu băgă de seamă când o altă caleaşcă de zăpadă se opri în dreptul colibei. Era Crăiasa Iarnă, care dispărea cu iuţeală dinspre sat spre pădure şi care, auzind necazul femeii, zise:
- Ţine caierul acesta de zăpadă. Răcoarea lui va potoli fierbinţeala celui de foc. Răsuceşte-le laolaltă, poate aşa îţi pot fi de folos şi eu.
Femeia mulţumi din tot sufletul şi se puse pe tors. Torcea laolaltă fir roşu de foc cu fir alb de zăpadă şi astfel isprăvi de tors cele două caiere. Iar după ce duse la capăt lucrul, legă o fundiţă de pieptul fetiţei. Aceasta îndată prinse putere şi culoare în obrăjori, sări din pat şi-şi îmbrăţişă cu drag mama.
De atunci, în fiecare prag de primăvară, femeia împletea fundiţe alb- roşii, împărţindu-le oamenilor din sat, să le aducă sănătate şi bucurii.

vineri, 27 februarie 2009

În febra creaţiei...


După săptămânile dedicate studierii poeziilor lui Eminescu şi a creaţiei lui Creangă,a venit vremea călătoriilor prin lumea celor care nu cuvântă, atent observată şi delicat prezentată în scrierile lui Emil Gârleanu.

Plăcerea lecturii a fost alimentată în rândul bobocilor clasei I C de extragerea expresiilor frumoase întâlnite între paginile parcurse. Provocarea cea mai mare pentru ei a fost aceea de a utiliza cât mai multe din aceste ,,dulci potriviri a cuvintelor" în creaţii personale.

Roadele strădaniei lor literare le puteţi descoperi accesând secţiunile fiecăruia de pe acest site,cuprinse în partea din stânga a paginii dedicate lor .
De remarcat sensibilitatea deosebită ce răzbate din fărâmiţele de gânduri înşirate pe filele caietelor şi emoţia prezentării în faţa colegilor a creaţiilor realizate.

Cu speranţa menţinerii pe calea deschisă spre împărăţia vorbelor meşteşugite, micii ucenici ai cuvântului vă doresc lectură plăcută.

Deschide cartea ca să vezi ce au gândit alţii, apoi inchide-o ca să vezi cum gândeşti tu.

sâmbătă, 21 februarie 2009

În împărăţia cărţilor


Miercuri, 19 februarie 2009

În timp ce în preajma noastră iarna îşi trimite pe pământ stolurile de fluturi albi, reamintindu-ne că această perioadă este prielnică instalării ei pe tronul anotimpurilor, şcolarii clasei I C îşi continuă aventura prin regatul lui ,, A fost odată..."

Într-o lume a căutărilor , ei au aflat în această zi o poartă deschisă spre împărăţia poveştilor, a întâmplărilor de pe tărâmuri îndepărtate , purtate pe aripi de vis de gânduri ţintite spre un viitor sortit spre împlinire.

Acţiunea realizată în spaţiul bibliotecii gimnaziului nostru le-a permis un prim drum pe cărările ,, Amintirilor din copilărie ", trăind alături de Nică năzdrăvăniile unei vârste lipsite de grijile zilei de mâine , şi parcurgând alături de el uliţele Humuleştiului de odinioară , la cireşele mătuşii Mărioara.

Pe fondul informaţiilor primite despre desfăşurarea activităţii bibliotecii , ei şi-au continuat călătoria prin cetatea slovelor , povestind , la rându-le, despre prietenia dintre Creangă şi Eminescu, dovedind însuşirea informaţiilor despre biografia celor doi autori.

Finalul activităţii ne-a permis audierea dramatizării ,, Punguţei cu doi bani " şi , odată cu întocmirea fişelor individuale de bibliotecă, promisiunea revenirii pentru a împrumuta din volumele existente , spre a regăsi între paginile lor minunate pasaje ale frumuseţii firii omeneşti.

Cartea rămâne , deci, şi pentru această generaţie o comoară de învăţătură ale cărei nestemate îşi vor arăta strălucirea acelora care îşi vor îndrepta constant paşii pe cărările gândurilor cuprinse între file.

marți, 10 februarie 2009

Cupa Unirii la fotbal, editia 2009

Programul manifestărilor dedicate zilei de 24 ianuarie,când am serbat 150 de ani de la Unirea Principatelor Române,a cuprins şi o competiţie fotbalistică între elevii ciclului primar din Gimnaziul Liviu Rebreanu.

Meciurile au debutat la ora 9 a zilei de 31 ianuarie, aducând la start echipele clasei I C , IV D şi selecţionata claselor a II-a .

Rezultatele înregistrate au fost următoarele :

a II-a - IV D 0-4
IV D - I C 0-1
I C - a II-a 1-1

Astfel,locul 1 a fost ocupat de cei din clasa I C , poziţia a 2-a a fost ocupată de cei din clasa a IV-a D, iar treapta a 3-a a podiumului a fost ocupată de selecţionata claselor a II-a.

Iată şi numele micilor campioni :

Ciprian Nicolici -portar
Marcel Chiorean, Hunor Gabor,Andrei Pavel - fundaşi
Sebastian Matei,Cristian Creţa - mijlocaşi
Emil Coroş, Szilard Benk -atacanţi

Felicitări tuturor participanţilor şi mult succes în competiţiile ce vor urma.

Mişcarea este viaţă, viaţa este mişcare .